Blog yazmak, bir hobi olarak başlasa da ilerleyen dönemde başlangıçları sorgulanan sancılı bir süreçtir. Bu yüzden blog yazmak için gerekli şeyleri bilmek daha sonra pişman olmamanın tek yoludur...
Günümüzde blog yazan milyonlarca insan ve milyonlarca blog var. Ancak bunlardan çok küçük bir kısmı istediği başarıyı elde edebiliyor. Blog yazmak isteyen ama nereden başlaması gerektiğini bilmeyenlere, internet çöplüğünde kaybolup yiten milyonlarca blogdan birinin daha faaliyete geçmesini engellemek için "Blog Yazmak İçin Gerekli 10 Şey"i belirtmek istedim.
1- Yazmayı Sevmek
İlk madde bu olmalı, çünkü sevdiğiniz şeyi doğal olarak daha iyi yaparsınız ve bu blogunuzu sürekli güncel tutmak için de en büyük ihtiyacınızdır.
2- Çokça Okumak ve Araştırma Yapmak
Bir şeyler yazabilmek için, bir şeyler biliyor olmalısınız. Okudukça ve araştırdıkça bilgi seviyenizin artmasına ek olarak, daha düzgün ve iyi şeyler yazabileceksiniz. Böylece zamanla blog yazma konusunda ustalaşabileceksiniz.
3- Blog Sistemine Karar Vermek
Blog dünyası, çok karmaşıktır. Blogunuzu yazmak ve yayınlamak için pek çok alternatifiniz mevcuttur; Blogger, Wordpress, Tumblr gibi bilindik blog ortamlarını kullanabilir ya da gazetelerin üyelerine özel köşelerinde -yarı bağımsız- bir blog oluşturabilirsiniz. Kendinize ait ve sadece sizin istediğiniz gibi müdahale edebileceğiniz blog ortamları olarak, Blogger, Wordpress ve Tumblr tavsiye edilir. Ancak bu sistemlerin az da olsa HTML ve bilgisayar dili bilgisine ihtiyacı olduğunu unutmayın. Tabi ki profesyonel blog yazarı olmak için de, bu blog sistemlerinin en iyisi olduğunu da hesaba katmalı ve seçiminizi ona göre yapmalısınız.
4- Ne Yazacağınızı Bilmek
Yazarak insanlara aktaracak bir bilginiz, fikriniz ya da amacınız yoksa blog yazmanın sizin için bir anlamı da yoktur. Öncelikle kendinizi bir tartmalı ve hangi konu ve konularda iyi olduğunuzdan emin olmalısınız. Bu konular üzerinde ne yazacağınız hakkında düşünmeli ve bunun blogun sürekliliğini sağlayabilecek nitelikte olup olmadığına karar vermelisiniz.
5- Ön Yargılarınızdan Kurtulmak
Blog ve dolayısıyla internet ortamı her türlü düşünceden insanların bulunduğu bir yerdir. Yazdığınız yazıların herkese hitap ediyor olması, daha çok insanın blogunuzu ziyaret etmesi demektir. Belli bir fikir üzerine yazacaksanız bile o konu hakkında objektif olmaya çalışmalısınız.
6- Hurafeleri Unutmak
Blog yazarak kısa zamanda büyük paralar kazanabileceğiniz hayalini de unutmalısınız. Zira para kazanmak ilk amacınız ise insanlara bir şey veremezsiniz. İnsanlar kendilerine katkısı olmayan şeyleri pek önemsemezler. Aceleci olmayın! Blog yazmada ustalaştıkça iyi paralar kazanmaya başladığınızı da fark edeceksiniz.
7- Teknoloji ile Haşır Neşir Olmak
Malum blog yazmak "sanal bir günlük oluşturmak" anlamına geliyor. Blogların işleyişini öğrenmek için normal bir seviyede internet, bilgisayar ve blog bilgisine kesinlikle ihtiyacınız var.
8- Sürdürebileceğine İnanmak
Çok gerekli bir madde gibi görünmese de, blogunuzun sürekliliğini sağlayamazsanız blog yazmanın da bir mantığı kalmayacaktır. Blogunuzu sürekli güncel tutabileceğinize inanmalı ve blogunuzun her gün internet çöplüğünde kaybolan binlerce blogdan biri olmaması için çabalamalısınız.
9- Başka Blogları Takip Etmek
Yazmak isteyeceğiniz konuda mutlaka sizden önce başkaları bir şeyler karalamış olmalı. Başlangıç olarak onları takip etmeniz size kendi yazacaklarınız için belirli bir fikir sunacaktır. Böylece kendi blog fikirlerinizin de temelini atmış olacaksınız. Ayrıca alanınıza giren blog rakiplerinizi tanıyacak ve kendinize göre strateji oluşturabileceksiniz.
10- Meraklı Olmak
Meraklı olmak blog yazarları için olmazsa olmaz özelliklerdendir. Meraklı olmak daha çok öğrenmenizi, daha çok araştırmanızı ve dolayısıyla daha fazla fikir üretmenizi yani üretkenliğinizi sağlayacaktır. Bunun yanı sıra farklı fikirlere açık olmanızı, onları değerlendirerek blogunuzu diğerlerinden ayırmanızı, böylece ön plana çıkmanızı sağlayacaktır.
İlhama açık olmak ve geldiğinde hemen yazmaya başlamak da yazmayı kolaylaştırır:)
YanıtlaSilBenim aklıma gelmemişti vesselam :)
SilBonus olarak onu da ekleyelim o halde :)