Şirketler pazarladıkları ürünlerde sizi kandırmak için sonuçları büyük olabilecek küçük yazım hileleri kullanırlar. |
Bildiğiniz gibi dil, bir iletişim aracı olarak insanlık dünyasının her anına hükmediyor. Kapitalist ekonominin büyük iftihar kaynağı şirketler de dilin bu kıvrak yapısından her an yararlanmayı iyi biliyorlar. Daha açık konuşmak gerekirse; "Satıcılar küçük yazım hileleri ile tüketiciyi nakavt ederler!". Bugün bu yazıda "Şimdi Satın Alın, Fırsatı Kaçırmayın!" gibi Call to Action(Harekete Geçirme) cümlelerinden bahsetmeyeceğim. Daha sık karşılaştığımız, ancak çoğunlukla farkında olmadığımız bir tüketim hilesi çeşidinden bahsedeceğim; İçerik pazarlamasında yazım hileleri!
İçerik Pazarlamasında Yazım Hilesi Nedir?
Bu yazıyı okuyan pek çok kişinin muhtemelen İçerik Yazarlığı hakkında pek bir fikri yoktur. Özet olarak içerik yazarlığı; çoğunlukla büyük şirketlerin ürün veya hizmetlerini pazarlamak için potansiyel müşterilerini etkileyebilmek adına profesyonel kişilere yazdırdığı ve arama motorları sonuçlarıyla uyumlu içerik, açıklama, kategori veya blog yazılarıdır. Yaptığım işlerden birisi de tam olarak bu. Çok uzatmadan hilelere gelelim. Yukarıdaki bilgiyi vermemin esas sebebi bu hileleri birinci elden görebilecek bir pozisyonda olduğumdan daha ayrıntılı olarak çözümleyebiliyor olmam.
Bu tüketim hilesinin esas mantığı şudur; siz bir ürünü beğenirsiniz, ancak beğenmenizin esas sebebi üründen çok üstün gözüken bir özelliğidir. Aslında o ürün size bu özelliği ile pazarlanır. Fakat sizin anladığınız ile ürünün açıklamasında yazan şeyler benzer olsa da birbirinden tamamen farklıdırlar. Ya da bu tekniğin başka bir türü olarak; bir yerde size belirli imkanların verildiğinden bahsedilir ancak yazının içerisinde aslında bu imkandan yararlanamayacağınızı gizli ve dolaylı olarak ifade ederler.
İçerik Pazarlaması Yazım Hileleri Nelerdir ve Nasıl Yapılır?
Bu hileler çok farklı şekillerde kullanılabilir veya tasarlanabilir. Örneğin bir konuda yazı üretmesi istenen İçerik Yazarlarına belirli yasaklı kelimeler verilir, bu kelimeleri yazının içerisinde verildiği şekilde asla kullanmamaları sıkıca tembih edilir. Bir kaç örnek verelim.
Ücretsiz kargo: Özellikle bu kelime grubu e-ticaret siteleri için çok önemlidir. Sitenin veya yazının pek çok yerinde ücretsiz kargo fırsatı vs gibi kelimeler görürsünüz, ancak yazının içerisinde ücretsiz kargo şeklinde tam olarak bundan kesinlikle bahsedilmez. Zira siz ürünü ücretsiz kargolu olduğu şeklinde algılar ve buna göre kendinizi yönlendirirsiniz, ancak satın alma aşamasına geldiğinizde "100 lira ve üzeri alışverişlerde ücretsiz kargo" gibi bir açıklama görürsünüz. Almak istediğiniz ürün 100 lira tutmuyorsa paşa paşa kargo parasını da ödersiniz! "Bu aşamada ben vazgeçerim!" diyenler çıkabilir; belki siz vazgeçebilirsiniz ama araştırmalara göre bu aşamaya gelen müşterilerin %60'ı vazgeçmiyor.
Resimde kargonun bedava olduğu olgusu oluşturmak için çok büyük punto ile yazılmış, "100TL üzeri" ibaresi ise en az 1/10 küçük yazılmış. |
İndirimli ürünler: Bu da müşteriyi aldatmaya yönelik bir kelime grubudur. Size sitenin her yerinde indirim olduğu algısı aşılanır ancak genelde bunun açıklaması yapılmaz. Bunun bir örneği de "%30 indirim" şeklinde gördüğünüz bir bannerda ayrıntısına dikkat ederseniz aslında "%30'a varan indirim" yazdığıdır.
%30 indirim vurgulanırken olayın anlamını tamamen değiştirecek "a' varan" bölümü sağ tarafa küçücük belli belirsiz bir punto ile yazılmış. |
Uygun fiyat: Bu da yukarıdaki örneklere benzer şekilde işleyen yazım hilelerinden birisi olarak sık sık karşımıza çıkıyor. Fiyatın uygun veya en uygun doluğunu belirten açıklamalar tamamen sizi yanıltmaya ve bulunduğunuz platforma güvenerek başka bir yere gitmemenizi sağlamaya yönelik hilelerdir. Unutmayın, mutlaka başka bir yerde daha uygunu vardır!
Örnekleri çoğaltmak mümkün, ancak bu kadarının yeterli olacağı kanaatindeyim. Bir ürün veya hizmet satın alacağınızda mutlaka farklı sitelerden oluşan bir araştırma yapmayı ihmal etmeyin ve tabi ki bu içeirk pazarlama hilelerine kanmamaya özen gösterin.
Bir önceki "Elin Oğlu'ndan Türk Tarihine Dair Notlar" yazımı da okuyabilir ve görüşlerinizi yorumlarda belirtebilirsiniz.
0 Yorum:
Yorum Gönder
Yorumlarınız kişiliğinizin göstergesidir. Ahlak kuralları çerçevesinde her eleştiri kabulümüzdür...